ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI

Chyba każdy z nas lubi rosół. Jest dobry na chorobę, złe samopoczucie czy po prostu gorszy dzień :). Rosół wegetariański to mówiąc prościej rosół bez dodatku mięsna. Sam rosół jest nawet wegański, a jedynym niewegańskim składnikiem tej zupy jest makaron, który można zastąpić innym. Zapewniam Was, że rosół wegetariański jest tak samo pyszny jak ten tradycyjny 🙂

rosół wegetariański

Składniki:
– 2 litry wody
– 1 cebula
– 3 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– kawałek selera
– kawałek pora
– 1/2 małej kapusty włoskiej
– 2 suszone grzyby
– 3 liście laurowe
– ziele angielskie (3 sztuki)
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego + 3 ziarna pieprzu
– 1 łyżeczka lubczyku suszonego
– 1 łyżeczka pietruszki suszonej
– 1/2 łyżeczki kukrumy mielonej
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 2-3 łyżki sosu sojowego do smaku

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy na pół i opalamy do czasu, aż będzie przypalona. Następie wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy. Kiedy rosół się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez minimum 2,5 godziny.

rosół wegetariański

Gotowy rosół odcedzamy, podajemy z makaronem i przyprawiamy do smaku. Smacznego!

rosół wegetariański

  1. Wygląda ładnie 🙂

    1. dziękuję 🙂

  2. Super, fajnie doprawiony 🙂

    1. wyszło bardzo smacznie! 🙂

  3. a nawet można wykorzystać jako bazę do innych zupe. Po składnikach widzę, że niesamowicie aromatyczny <3

    1. pewnie!:)

  4. Rosół w każdej postaci jest niezastąpiony w taką pogodę jak ta za oknem…
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  5. Fantastyczny! Robię bardzo podobny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *