ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

Kiedy za oknem szaro i zimno, dobrze jest się porządnie rozgrzać 🙂 Idealnym pomysłem na posiłek, który nas rozgrzeje i doda sił jest zupa cebulowa z grzankami. Zupę cebulową można przygotować klasycznie lub w postaci kremu. Uwielbiam zupy kremy, dlatego dziś dziś wybrałam tą opcję.  Zapraszam Was do spróbowania tej francuskiej zupy. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, zapewniam, że jej smak Was zaskoczy:)

zupa cebulowa

Składniki:
– 1 kg cebuli (ok 6-7 sztuk)
– 0,5 l bulionu warzywnego
– 3 ząbki czosnku
– tymianek, majeranek, sól, świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki masła
– bagietka
– ser żółty
– śmietana (opcjonalnie)

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki i dodajemy do rozgrzanego masła. Dodajemy czosnek i dusimy, aż cebula zmięknie. Następnie zalewamy bulionem, przyprawiamy i gotujemy przez kilkanaście minut na małym ogniu. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

zupa cebulowa

Bagietkę kroimy na mniejsze kromki, smarujemy masłem i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut, aż ser się roztopi. Podajemy z zupą. Smacznego! 🙂

zupa cebulowa

Komentarze:
  1. Zjadłabym z chęcią taka zupkę 🙂

    1. jest naprawdę przepyszna! 🙂

  2. Super przepis! Nie miałam tylko wywaru warzywnego ale korzystałam z gotowego od Krakusa, bardzo lubię z nim gotować. Teraz mamy idealną porę na takie rozgrzewające zupki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *