PIZZA NEAPOLITAŃSKA – NAJLEPSZE MIEJSCA W KRAKOWIE

W ciągu ostatnich kilku lat w Krakowie powstała spora ilość pizzerii, które serwują pizzę neapolitańską. Pizza neapolitańska znacznie różni się od tych, które serwowane są w większości lokali w Krakowie. Na wstępie więc przybliżę Wam, co tak naprawdę kryje się pod pizzą neapolitańską. Przygotowywanie takiej pizzy odbywa się według ściśle określonej receptury i z dodatkiem oryginalnych składników: pomidorów San Marzano, sera mozzarella di Bufala Campana, mąki pszennej typu 00 oraz oryginalnej oliwy z oliwek extra vergin.

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

Ciasto po wyrobieniu wyrasta przez wiele godzin, a jego grubość nie może przekraczać 3 mm. Pizza wypiekana jest w wysokiej temperaturze (ponad 400°C) przez 60-90 sekund w specjalnym piecu opalanym drewnem. Po upieczeniu pizza powinna być chrupiąca i aromatyczna, o charakterystycznie przyrumienionych brzegach i wilgotnym środku. Do podstawowych wariantów pizzy neapolitańskiej zaliczana jest Margherita (pomidory San Marzano, mozzarella di bufala, oliwa z oliwek, liście bazylii) i Marinara (pomidory San Marzano, oliwa z oliwek, czosnek i oregano).

W 2009 roku pizza neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Od grudnia 2017 r. pizza neapolitańska znalazła się również na liście niematerialnych dóbr dziedzictwa ludzkości UNESCO. Pizza neapolitańska ma średnicę ok. 35 cm, je się ją sztućcami i przeważnie nie jest pokrojona w trójkąty.

W Krakowie w ostatnim czasie powstało kilka lokali, które serwują taką pizzę. Stała się ona bardzo popularna, gdyż odkrywa jej, nieznane wielu osobom, oblicze. Cienkie ciasto i mała ilość składników, ale za to o wysokiej jakości. Pizza neapolitańska jest dość charakterystyczna i zapewne nie każdemu przypadnie do gustu jej lekko gumowate ciasto i mokry środek z niedużą ilością składników, a więc coś zupełnie dla wielu z nas nowego. Jednak fakt, że w Krakowie powstaje coraz więcej miejsc z taką pizzą potwierdza, że ma ona coraz więcej zwolenników.

Poniżej przedstawiam Wam, moim zdaniem najlepsze miejsca w Krakowie, gdzie warto takiej pizzy wypróbować. Podczas moich wizyt w tych miejscach próbowałam zawsze najprostszą wersję pizzy neapolitańskiej czyli pizzę Margherita, która jest też moją ulubioną. W niektórych miejscach moi towarzysze próbowali też innych rodzajów pizzy.

VINCENZO PEDONE PIZZA NAPOLETANA – ul. Borsucza 12

Pizzeria u Vincenzo Padone to pierwsza znana mi pizzeria neapolitańska w Krakowie. Serwuje ona pizzę od września 2015 r.

Ten niewielki i niepozorny lokal mieści się w Krakowie przy ulicy Borsuczej, w osiedlowym pawilonie. Możemy tam spróbować pizzy neapolitańskiej, którą na naszych oczach przyrządza Włoch – Vincenzo Pedone. Pizzę dostajemy na papierowych talerzykach wraz z plastikowymi sztućcami, co trochę utrudnia jej krojenie.

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

Menu w pizzerii ogranicza się tylko do pizzy i calzone. Mamy do wyboru aż 36 rodzajów pizzy, 3 rodzaje calzone, a także aż 19(!) pizz wegańskich. Sam lokal jest mało ciekawy, niby prosty i czysty ale mało przytulny, a do tego są w nim tylko 2 stoliki i niewielka lada z kilkoma krzesłami. Najbardziej charakterystycznym elementem jest oczywiście piec do pizzy, znajdujący się w centralnej części kuchni.

Pizza przygotowywana jest na naszych oczach i jeśli się ma szczęście i nie ma akurat innych zamówień na miejscu czy też na wynos, to czeka się na nią tylko kilka minut. Podczas naszej wizyty w tym miejscu, zdecydowaliśmy się na margheritę (sos, pomidorowy, mozzarella, parmezan bazylia – 17 zł) oraz pizzę prosciutto & funghi (sos pomidorowy, mozzarella, włoska szynka gotowana, pieczarki – 23 zł). Każda pizza ma średnicę ok. 35 cm i jak dla jednej osoby to dość sporo, ale zawsze można zabrać resztę na wynos 🙂 (opakowanie płatne 1zł).

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

Pizza u Vincenzo Pedone jest bardzo smaczna, na szczególną uwagę zasługuje ciasto, które nie jest bardzo gumowate, a ilość składników (w pizzy prosciutto&funghi) jest naprawdę spora. Margherita mogłoby mieć odrobinę mniej sera, ale to jest już moje osobiste odczucie, gdyż po prostu nie przepadam za jego nadmierną ilością. W lokalu było bardzo dużo klientów, z których większość zamawiała pizzę na wynos. Myślę, że ta ilość klientów to najlepszy opis tego miejsca, pizza jest tam naprawdę pyszna i warta polecenia. Byłam w tym miejscu dwukrotnie i za pierwszym razem wypadło ono znacznie lepiej. Zapewne wynika to z tego, że naszą pizzę przygotowywał sam Vincenzo Pedone. Podczas drugiej wizyty w tym miejscu Właściciel był nieobecny,a pizzę robił dla nas jeden z pracowników.

NOLIO – ul. Krakowska 27

NOLIO to chyba najbardziej znane miejsce w Krakowie, które serwuje pizzę neapolitańską. Lokal został otwarty w listopadzie 2015 r. i od razu ciężko było znaleźć w nim wolny stolik. Restauracja jest dość duża, dwupoziomowa z ogródkiem, a jej wnętrze jest bardzo ładnie zaprojektowane i przytulne. Oprócz pizzy, możecie spróbować tam wielu innych włoskich dań i deserów. Czas oczekiwania na danie zależy od ilości klientów, co jest naturalne w tak dużej restauracji.

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

W NOLIO może spróbować kilkunastu rodzajów pizzy neapolitańskiej w cenach od 18-37 zł. Pizze w menu są podzielone na 3 rodzaje:

PIZZA CLASSICHE (18-33 zł)
Znajdziemy tutaj klasyczne pizze – m.in. Margherita, Marinara, Sopressa (z dodatkiem salami i oliwek), Capricciosa, Primavera (z rukolą i szynką parmeńską) oraz  Grigliata ( z grillowanymi warzywami).

PIZZA SPECIALI (29-33 zł)
Bardzo interesujące propozycje pizzy neapolitańskiej, możemy wypróbować m.in. pizzy która w połowie jest pizzą calzone a w połowie zwykłą pizzą – np. pizza Mezza luna rossa (Pół margherita + pół calzone: prosciutto cotto, salame dolce, ricotta di bufala, mozzarella di bufala Campana DOP, pomidory San Marzano DOP, pieprz). Ciekawą propozycją jest również Pizza Fichi (Mozzarella di bufala Campana DOP, gorgonzola, świeże figi, mus z fig i octu balsamicznego).

PIZZA GOURMET (30-37zł)
W tej grupie spróbować możemy 3 propozycji pizzy – pizza Formaggi, Tonnara (z tuńczykiem) oraz pizza Mortadella (z włoską kiełbasą).

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

Pizza w NOLIO jest bardzo smaczna, czuć wysoką jakość składników, z których jest przygotowywana. Przede wszystkim smakował mi tam sos z pomidorów San Marzano, który moim zdaniem jest jednym z najlepszych spośród wszystkich próbowanych przeze mnie w różnych miejscach. Restauracja NOLIO zaznacza, że produkty których używają są wysokiej jakości, duża część z nich sprowadzane z Włoch.

MIODOWY PIECYK – ul. Miodowa 51

Otwarty na początku 2017 r. lokal o świetnej lokalizacji, znajduje się na ulicy Miodowej. Nie jest duży, ale za każdym razem, kiedy tam przychodziliśmy, bez problemu znajdowaliśmy wolny stolik.

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

W Miodowym Piecyku do wyboru mamy 14 rodzajów pizzy, oprócz klasycznych pozycji, spróbować możemy innych ciekawych połączeń, np. pizzy z gruszką i pestkami dyni,  anchois czy opcje wegetariańską z oliwkami, pesto z suszonych pomidorów i rukolą.

Czas oczekiwania na zmówienie jest krótki. Zapewne wynika to również z tego, że podczas naszych wizyt w tamtym miejscu, lokal nie był zapełniony. Pizza niczym nie odbiega od tych, które próbowaliśmy w pozostałych miejscach, jest pyszna i starannie przygotowana. Miła obsługa i krótki czas oczekiwania z pewnością zachęcają do ponownej wizyty.

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

PIZZERIA 00 – ul. Kalwaryjska 22

Pizzeria 00, znajdująca się w krakowskim Podgórzu, działa od czerwca 2016 roku. Jest to niewielkie i klimatyczne miejsce, w którym nie jest łatwo o wolny stolik. Warto więc zarezerwować go wcześniej, chociaż czasem ciężko jest się do restauracji dodzwonić. Mimo to, gdy nie mieliśmy rezerwacji, po naszym przyjściu dość szybko zwolnił się jeden stolik.

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

Restauracja ma w swoim menu 11 rodzajów pizzy (w cenie 18-29 zł), a także 1 deser (panna cotta) i dość szeroki wybór piw i win. Pizza, którą tam próbowałam była również smaczna. W tym miejscu miałam okazję jeść pizzę dwukrotnie i za drugim razem smakowała zdecydowanie lepiej ale też inaczej. Wygląda więc na to, że w tym miejscu zaszły pewne zmiany w przygotowywaniu pizzy, a może też w doborze składników, które są wykorzystywane. Zmiana ta jest jak najbardziej na plus.

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

EN PLATO – Bibice, ul. Warszawska 170

Wprawdzie ta restauracje nie znajduje się w Krakowie, ale kilka kilometrów za jego granicami (niecałe 3km). Jednak uznałam, że warto o niej wspomnieć, gdyż jest to miejsce zdecydowanie warte polecenia. To niepozorny lokal, w którym znajduje się tylko kilka stolików. Mimo to, nie warto wybierać się do tego miejsca bez wcześniejszej rezerwacji. Czas oczekiwania na pizzę jest dość długi. Przy pełnej sali jest to ok. 45 minut. Nieco krótszy jest czas oczekiwania na pozostałe dania, które są tam serwowane.

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

En Plato powstało w 2007 roku. W menu znajdziemy 14 rodzajów pizzy (w cenie 21-30 zł), każda pizza ma ok. 32 cm. Oferowane pizzę są dość różnorodne. Oprócz tradycyjnej pizzy Margherita czy Marinara, znajdziemy tam m.in. pizzę z salami, karkówką, brokułami neapolitańskimi czy prosciutto z rukolą.

Wszystkie produkty używane do przygotowywania pizzy, sprowadzane są z Włoch, co zdecydowanie czuć już w pierwszym kawałku pizzy. Ciasto jest bardzo smaczne, nieco mniej gumowate niż w innych miejscach, ale za to odniosłam wrażenie, że było odrobinę bardziej słone. Jeśli chodzi o pozostałe składniki na mojej pizzy (a była to jak zawsze Margherita), były obłędne. Pyszny i aromatyczny sos, dobrej jakości ser mozzarella, a do tego prawdziwa, włoska oliwa. Mój małżonek wybrał sobie pizzę PROSCIUTTO COTTO  z szynką gotowaną, która również bardzo przypadła mu do gustu.

pizza neapolitańska najlepsze miejsca w Krakowie

Szczerze mówiąc, jeśli miałabym wybrać tylko jedno z tych miejsc, które moim zdaniem jest najlepsze, byłoby mi bardzo trudno. Każde z nich mnie pozytywnie zaskoczyło i do każdego chętnie wracam. Pizza neapolitańska jest coraz bardziej popularna w naszym mieście, a co za tym idzie powstaje coraz więcej miejsc, w których możemy jej spróbować. Przedstawiłam Wam moim zdaniem najlepsze z tych, które miałam okazję odwiedzić. Byliście w którymś z tych miejsc?  A może na Waszej liście są jakieś inne miejsca?

  1. Nie jadłam takiej 🙂

    1. szczerze polecam, moja ulubiona 🙂

  2. Chyba muszę w tym tygodniu zjeść pizzę 🙂

    1. 🙂

  3. Nie byłam w żadnym z tych lokali, ale jeśli kiedyś odwiedzę Kraków, kto wie…. 😉
    Fajny pomysł na wpis. Podoba mi się takie porównanie, no i dowiedziałam się czegoś nowego;):)

    1. Dziękuje i zapraszam do Krakowa 🙂

  4. VINCENZO PEDONE PIZZA NAPOLETANA jest przereklamowana, ta pizza jest co najwyżej przeciętna. NOLIO na początku super, teraz to masówka z taką też jakością. Moja ulubiona z listy to PIZZERIA 00, cały czas trzyma wysoki poziom.

  5. Nolio moja ulubiona;)

  6. Byłam w Bibicach w pizzerii i było to moje pierwsze spotkanie z taką pizzą i miło mnie zaskoczyła, uważam, że każdy powinien jej spróbować, bo to prawdziwe włoskie pizzerie a nie te pospolite (amerykańskie) z których najczęściej ludzie korzystają.

    1. Zgadzam się 🙂 fajnie ze powstają takie miejsca, oby jak najwiecej takiej pysznej, prawdziwej pizzy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *