GREJPFRUTY

Grejpfruty to zdecydowanie moje ulubione owoce. Nie tylko dlatego, że są pyszne, ale również dlatego, że są bardzo zdrowe. Mimo, że owoc ten w 90% składa się z wody, posiada w sobie wiele witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Najlepszy dla naszego zdrowa jest grejpfrut czerwony, czyli ten, który jest najbardziej gorzki. Pozostałe odmiany – żółta i zielona, zawierają nieco mniej wartościowych składników i witamin.

grejpfruty

Jedząc grejpfruty dostarczamy organizmowi:
– witamin C, E i B,
– kwas foliowy,
– żelazo, fosfor, cynk, magnez i potas
– pektyny
– naringinę – odpowiedzialną za gorzki smak owoców, która działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Grejpfruty korzystnie wpływa na nasz organizm, a mianowicie:
– zapobiegają miażdżycy i zawałom
– wzmacniają naczynia krwionośne i pomagają oczyścić żyły ze złego cholesterolu,
– zawierają  antyoksydanty, które pomagają zwalczyć wolne rodniki i spowolnić proces starzenia,
– pomagają w detoksie i regeneracji nerek i wątroby,
– wspomagają proces spalania tłuszczu, są niskokaloryczne,
– pomagają zachować odpowiedni poziom glukozy w krwi, a same mają niski indeks glikemiczny,
– dzięki zawartym w nich olejku eterycznym łagodzą stres, przygnębienie i bezsenność
– dbają o odporność naszego organizmu na choroby i infekcje, poprzez dostarczanie dużej ilość witaminy C.

grejpfruty

Uwaga! Grejpfrutów nie należy spożywać przy przyjmowaniu leków, gdyż wchodzą z nim w interakcje, które mogą negatywnie wpłynąć na nasz organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *