Polityka prywatności

Niniejsza polityka prywatności opisuje zasady postępowania z danymi osobowymi oraz informuje o wykorzystywaniu plików cookies w ramach funkcjonowania bloga Greengoodies pod adresem greengoodies.pl
Administratorem bloga i jego danych jest właściciel bloga. Kontakt z autorką jest możliwy pod adresem mailowym greengoodiesblog@gmail.com.

§1 DEFINICJE
Na potrzeby niniejszej polityki prywatności, przyjmuje się następujące znaczenie poniższych pojęć:
• Administrator- właściciel bloga. Kontakt mailowy: greengoodiesblog@gmail.com
• Blog- blog dostępny pod adresem www.greengoodies.pl, na platformie WordPress (www.wordpress.org), domena w serwisie Strefa (www.strefa.pl).
• Użytkownik- każda osoba fizyczna lub prawna, korzystająca z Bloga.
• Pliki cookies (ciasteczka)- dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które są przechowywane w urządzeniu końcowym Użytkownika [np. komputerze, smartfonie, tablecie], ponadto mogą być one odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora.

§2 DANE OSOBOWE
I Przetwarzanie danych
1. Administratorem danych Użytkownika jest wyłącznie Administrator opisany §1 pkt 1.
2. Administrator przetwarza dane osobowe Użytkowników w celach odpowiadających zgodom odebranym od Użytkowników za pomocą formularzy dostępnych na blogu.
3. Administrator gwarantuje poufność wszelkich udostępnionych mu danych osobowych przez Użytkownika.

II Podanie danych przez Użytkownika
4a. Podanie danych przez Użytkownika zawsze jest w pełni dobrowolne.
4b. Niewyrażenie zgody na podanie danych przez Użytkownika może skutkować brakiem dostępu do niektórych funkcji bloga.

III. Gromadzenie danych przez Administratora.
5. Dane osobowe Administrator gromadzi z należytą starannością oraz odpowiednio chroni je przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione za pomocą narzędzi udostępnianych na platformie WordPress.
6. Administrator nie udostępnia danych przekazywanych mu przez Użytkowników jakimkolwiek podmiotom trzecim.
7. Administrator nie jest w stanie określić czasu przechowywania zgromadzonych danych ze względu na ich specyfikę. Nie będą przechowywane dłużej niż do zamknięcia bloga.

IV Podstawa przetwarzania danych
8. Dane w celach opisanych w §2 pkt 2 przetwarzane będą na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO) oraz ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.

V Uprawnienia Użytkowników
9. Użytkownikowi przysługują uprawnienia wynikające z aktów prawnych wskazanych w §2 pkt 7, w tym w szczególności do:
a) prawo żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia, czy też ograniczenia ich przetwarzania;
b) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych;
c) prawo do przenoszenia danych;
d) prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w określonym celu, w przypadku gdy Użytkownik uprzednio taką zgodę wyraził;
e) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem oraz gromadzeniem danych przez Administratora.

§3 SYSTEM KOMENTARZY
1. Na Stronie istnieje możliwość dodawania komentarzy pod poszczególnymi wpisami.
2. W celu dodania komentarza Użytkownik proszony jest o wypełnienie pola, w którym można podać komentarz oraz o wypełnienie pól obowiązkowych: „Podpis” oraz „Email”. Podanie adresu e-mail jest obowiązkowe i służy wyłącznie w celu wykluczenia spamu. Mail nie jest udostępniany podmiotom trzecim.
3. Dane użytkownik podaje dobrowolnie (komentarz nie jest obowiązkowy). Administrator nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczanych przez Użytkowników.
4. Administrator zastrzega sobie prawo do niezamieszczania komentarzy o charakterze spamu, obraźliwych, zawierających wulgarne lub obraźliwe zwroty, treści niezgodne z prawem lub zawierające jakiekolwiek linki do innych stron.

§4 PLIKI COOKIES
1. Administrator wykorzystuje pliki cookies w celu:
2. zapewnienia prawidłowego działania Bloga;
3. dostosowania zawartości strony do preferencji Użytkownika;
4. w celach statystycznych;
5. w celach marketingowych.
6. Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies. Zaakceptowanie i zamknięcie tej informacji oznacza, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.
7. Każdy Użytkownik ma możliwość konfiguracji swojej przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym Użytkownika [np. komputerze, smartfonie, tablecie].
2a. Dokonanie przez Użytkownika powyżej opisanej czynności może prowadzić do tego, że korzystanie z Bloga będzie utrudnione.
Stosujemy pliki cookies „stałe” oraz „sesyjne”. Pliki cookies „stałe” pozostają w przeglądarce internetowej urządzenia do czasu ich usunięcia przez użytkownika bądź do z góry ustalonego czasu określonego w parametrach pliku cookies. “Sesyjne” pliki cookies pozostają w przeglądarce do momentu jej wyłączenia lub wylogowania się ze strony internetowej na której zostały zamieszczone.
Pliki cookies wykorzystywane są również przez podmiot współpracujący z greengoodies.pl – Google Inc. Blog korzysta z usługi Google Analytics, która legitymuje się własną polityką prywatności:
Polityka ochrony prywatności Google Analytics

Wszystkie nowoczesne przeglądarki pozwalają na włączenie bądź wyłączenie mechanizmu ciasteczek (domyślnie zazwyczaj jest on włączony). Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookie, może zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.
Informacje na temat zmiany ustawień dotyczących ciasteczek w poszczególnych przeglądarkach dostępne są na poniższych stronach:
Chrome
Firefox
Internet Explorer
Opera
Safari
W przypadku urządzeń mobilnych informacji na temat wyłączenia plików cookies szukaj w dołączonej instrukcji urządzenia.

§5 POZOSTAŁE TECHNOLOGIE
Administrator informuje Użytkownika, że stosuje na swoim Blogu technologie śledzące działania przez niego podejmowane w ramach jego aktywności na Blogu:
1. widget Facebook pozwalający na polubienie strony oraz udostępnienie posta;
2. widget Instagram umożliwiający przeglądanie ostatnio dodanych zdjęć;
3. widget Durszlak umożliwiający śledzenie ostatnio dodanych wpisów kulinarnych;
4. widget Zblogowani umożliwiający śledzenie ostatnio dodanych wpisów;
5. kod śledzenia Google Analitycs w celach analizy statystyki Bloga. Jeżeli chcesz zablokować usługi statystyczne Google Analytics, wejdź tutaj https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

§6 POSTY SPONSOROWANE
1. Na blogu zamieszczane są posty sponsorowane
2. Post sponsorowany zawiera reklamę produktu w postaci recenzji lub rekomendacji
3. Posty sponsorowane zamieszczane są na blogu wyłącznie w celach marketingowych
4. W postach sponsorowanych mogą być zamieszczone linki prowadzące do:
5. sklepów internetowych umożliwiających kupno produktu;
6. strony producenta;
7. strony autorskiej lub serwisu internetowego.
Powyżej wskazane linki prowadzą do stron należących i zarządzanych przez osoby trzecie. Administrator nie odpowiada za dostępność oraz jakość tych stron.

§7 ODSYŁACZE DO INNYCH STRON INTERNETOWYCH
1. Administrator nie odpowiada za politykę ochrony prywatności stosowaną przez właścicieli lub administratorów serwisów, do których przekierowują odsyłacze (linki, banery itd) zamieszczane na Stronie.
1. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecam się zapoznać.

§8 UWAGI KOŃCOWE
1. Administrator zastrzega sobie prawo do zmiany w polityce ochrony prywatności Strony, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój Strony. O wszelkich zmianach Użytkownik będzie informowany w sposób widoczny i zrozumiały.