BATONIKI KOKOSOWE

Domowe batoniki to ostanio moje ulubione słodycze, tym razem postanowiłam przygotować batoniki kokosowe. Potrzebujemy tylko dwóch składników i mamy pyszną przekąskę. W sam raz dla miłośników kokosa i domowych słodkości 🙂

batoniki kokosowe

Składniki:
– 1 szklanka daktyli suszonych
– 1,5 szklanki wiórków kokosowych

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30-45 minut. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w melakserze i miksujemy przez kilka minut, aż składniki się połączą i będą się ze sobą lepić.

Masę wykładamy np. na papier do pieczenia i formujemy prostokąt lub kwadrat, przykrywamy papierem i przy pomocy blaszki lub deski dociskamy masę by była równa. Całość zawijamy papierem, obciążamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, batoniki kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu, przechowujcie je w lodówce. Smacznego 🙂

batoniki kokosowe

  1. świetne 🙂 na wycieczkę jak znalazł 🙂

  2. Mniammmmm:D
    muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  3. Na pewno świetnie smakują 😉

  4. Witam! Czy daktyle odsączamy? Czy miksujemy razen z wodą? Dziekuje!:)

    1. odsączamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *