MUFFINKI DYNIOWE Z ORZECHAMI

Zapraszam na kolejne jesienne wypieki 🙂 Dzisiaj muffinki dyniowe z orzechami i dodatkiem cynamonu.

MUFFINKI DYNIOWE Z ORZECHAMI

Składniki/12-14 muffinek:
– około 150g puree z dyni
– 200g mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej)
– duża garść orzechów włoskich
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 50 ml oleju
– 5 łyżek płynnego miodu (lub 3/4 szklanki cukru)
– 2 jajka

Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, proszek, soda, orzechy), a w drugiej miesce łączymy pozostałe, mokre składniki. Następnie łączymy mokre składniki z suchymi i  mieszamy.

Masę wylewamy do foremek na muffinki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Na wierzchu posypujemy orzeszkami. Pieczemy ok. 23-25 minut, do czasu aż muffinki będą upieczone (sprawdzamy wykałaczką). Smacznego! 🙂

MUFFINKI DYNIOWE Z ORZECHAMI

Komentarze:
  1. Jak nic popełnię jutro – baaaardzo smakowicie wyglądają:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  2. Moje dzieci się nimi zajadają!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *