CIASTO DYNIOWE

Pyszne, aromatyczne i wilgotne ciasto dyniowe sprawdzi się świetnie jako dodatek do kawy 🙂 Zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu 🙂

CIASTO DYNIOWE

Składniki:
– 4 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru/ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 1 szklanka oleju
– 1 szklanka puree z dyni
– 1 łyżeczka cynamonu
– cukier puder do posypania

Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę a także pozostałe składniki (olej i cynamon). Całość dokładnie miksujemy, następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy na niewielkich obrotach lub ręcznie. Masę wylewamy do wyłożonej papierem (lub posmarowanej tłuszczem) formy. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

CIASTO DYNIOWE

  1. Same dobrocie 😀 Uwielbiam dynie!

  2. Przepysznie tutaj u Ciebie. Uwielbiam dynię! 🙂

  3. Czy to już pora na dynie? No tak, koniec sierpnia…
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    1. u mnie w ogródku już rośnie, nie mogłam się powstrzymać aby jej nie wykorzystać 🙂

  4. Kiedyś nie lubiłam dyni,a teraz nie mogę się doczekać, kiedy zacznie się sezon. Wtedy będziemy codziennie upychać się ciastem dyniowym, kremem z dyni oraz pieczoną dynią 🙂

  5. Lubię eksperymentować z warzywnymi ciastami, więc chętnie poznałabym smak tego dyniowego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *