SORBET TRUSKAWKOWY

Sezon na truskawki trwa, dlatego warto je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Na przykład przygotowując pyszny sorbet truskawkowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, taki sorbet truskawkowy sprawdzi się idealnie na upalne dni.

SORBET TRUSKAWKOWY

Składniki:
– 500g truskawek
– 200ml wody
– 150g cukru (u mnie ksylitol)

Truskawki obieramy ze szypułek i myjemy. Przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę z wodą i cukrem. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki, mieszamy mniej więcej co godzinę, do czasu aż uzyskamy konsystencję sorbetu. Pycha! 🙂

SORBET TRUSKAWKOWY

  1. Sorbety są przepyszne i proste do zrobienia 🙂 A zwłaszcza teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, każdego dnia można zrobić inny 🙂

  2. O mniam, mniam, jaki pyszny sorbet, a jaki fotogeniczny :). Zapisuje w „do zrobienia”.

  3. Zawsze mam problem z proporcją wody i truskawek – spróbuję z Twojego przepisu!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  4. Truskawki, maliny – o tej porze roku nie dość, że mamy do wyboru takie pyszności, to jeszcze ile witamin dostajemy a pakiecie! 🙂 Sorbet zawsze się sprawdzi w upalne dni – dzięki, niedroga i doskonała przekąska!

  5. Stosunkowo niedawno odkryłam jak proste są sorbety domowej roboty. Ja ostatnio robiłam malinowo-jerzynowe i kiwi.

  6. Takie proste i jakie pyszne !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *