CHLEBEK PITA

Pyszny, domowy chlebek pita – idealny do nadziewania swoimi ulubionymi składnikami 🙂 Polecam spróbować i zamiast kupować, zastąpić je domowym chlebkiem.

CHLEBEK PITA

Składniki/4 porcje:
– 150g wody
– 15g drożdży
– szczypta cukru
– 250g mąki (plus dodatkowa ilość, która przyda się przy wałkowaniu ciasta)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli

W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem i odrobiną wody i odstawiamy na 20 minut.

Następnie wyrabiamy ciasto łącząc wszystkie składniki, wodę najlepiej dodawać stopniowo żeby nie było jej za dużo. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, formujemy kulki i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

CHLEBEK PITA

Po tym czasie każde ciasto rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 13 cm i grubości 5 mm. Placki układamy na wyłożonej papierem blaszce i wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika. Pieczemy ok 9 minut.

CHLEBEKPITA

Po wyjęciu chlebków studzimy je przez chwilę i gdy są jeszcze ciepłe, odcinamy kawałek od góry tak, aby powstała kieszeń. Chlebek pita nadziewamy np. warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i podajemy.

CHLEBEK PITA
Komentarz
  1. A do środka warzywa i mozarella:D Tak! Jestem na tak!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *