Zapraszam do spróbowania pysznego dania zwykorzystaniem szparagów. Frittata ze szparagami to pomysł na szybkie i pożywne śniadanie lub kolację! 🙂 Do przygotowania tego dania potrzebne nam będzie naczynie żaroodporne lub patelnia, którą można używać z piekarniku.
Składniki:
– pęczek szparagów zielonych
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1/2 cebuli
– kilka pomidorków koktajlowych
– 7 jajek
– 100 ml mleka
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka suszonego oregano
Szparagmi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z masłem klarowanym, dodajemy szparagi i całość smażymy przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy warzywa z patelni. Całość wylewamy do naczynia żaroodpornego (można użyć patelni nadającej się do piekarnika) i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 15 minut, aż masa się zetnie.
dawno nie jadałam szparagów w żadnym wydaniu, a przecież są smaczne! Muszę spróbować tych z Twojego przepisu 😉
Wygląda pysznie, muszę koniecznie wypróbować
Brzmi pysznie i też dawno nic nie jadłam ze szparagami, ale to głównie dlatego że mam zawsze problem z ich przygotowaniem :/
Wygląda przepysznie! Aż zrobiłam się głodna!
Szparagi uwielbiam, muszę spróbować takiej kombinacji:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
I te kolory na talerzu! <3 Całość wygląda i na pewno smakuje super! 🙂
Gdzieś ostatnio czytałam że szparagi trzeba obierać, ale sama nigdy tego nie robię 😀 wygląda przepysznie!