KLOPSIKI Z CIECIERZYCY

Klopsiki z ciecierzycy to pomysł na pyszne, zdrowe i wegańskie danie. Pewnie część z Was kojarzy takie klopsiki, a można je przygotować samemu w domu. Zapraszam do spróbowania przepisu!

 klopsiki z ciecierzycy

Składniki/ok. 20 klopsików:
– 250g ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej lub z puszki)
– 1 marchewka
– ćwiartka cebuli
– 1/2 papryki czerwonej
– 3 łyżki kukurydzy konserwowej
– 3 łyżki groszku zielonego
– 4 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– opcjonalnie garść natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przy pomocy blendera miksujemy ciecierzycę z dodatkiem oliwy z oliwek, na gładką masę. W zależności od tego jaką konsystencję klopsików chcemy uzyskać, możemy zmiksować wszystkie warzywa (mniej lub bardziej dokładnie) lub dodać pozostałe do masy z ciecierzycy i wymieszać je łyżką. Do masy dodajemy również wszystkie przyprawy, czosnek, natkę pietruszki oraz bułkę tartą.

Formujemy klopsiki i wykładamy je na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki z ciecierzycy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.

klopsiki z ciecierzycy

Klopsiki świetnie smakują z sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli i cukinii, a także z ulubioną kaszą.

klopsiki z ciecierzycy

Komentarze:
  1. Spróbowałabym 😉

  2. Przyznam że uwielbiam, ale niestety tylko ja – w moim domu jakoś nikt nie zapałał do nich sympatią;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *