KOTLECIKI Z ZIELONEGO GROSZKU I CUKINII

Zapraszam na przepis na pyszne i banalnie proste kotleciki z zielonego groszku i cukinii. Z podanych poniżej proporcji uzyskacie ok 6 kotlecików. Zapraszam do próbowania! 🙂

KOTLECIKI Z ZIELONEGO GROSZKU I CUKINII

Składniki:
– 6 łyżek zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
– 1 szklanka startej cukinii
– 1 jajko
– 6 łyżek płatków jaglanych
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1/2 łyżeczki imbiru
– bułka tarta

Przygotowanie takich kotlecików jest dziecinnie proste 🙂 Jeśli używamy mrożonego groszku, należy go podgotować w gorącej wodzie kilka minut, a następnie odcedzić.

Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) umieszczamy w misce, a następnie przy pomocy blendera ręcznego, miksujemy je do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, aby w kotlecikach były kawałki groszku, nie miksujemy ich zbyt dokładnie.

Następnie kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, z dodatkiem masła klarowanego. Kotleciki można również upiec w piekarniku.

Komentarze:
  1. Do zielonego groszku podchodzę jak do jeża…także dzisiejsza inspiracja nie dla mnie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  2. Fajny pomysł na niebanalne kotleciki 🙂

  3. Ale cudo! Idealne do wegeburgerów!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *