W ogródku pojawiły się już pierwsze warzywa, między innymi rzodkiewki. Jak się okazuje, liście rzodkiewki można wykorzystać na przykład do pesto. Takie pesto z liści rzodkiewki świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub pasta do chleba.
Składniki:
– pęczek liści rzodkiewki
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki pestek słonecznika
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczkę soli
– pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie pesto jest bardzo proset. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) wkładamy do blendera i miksujemy, w czasie blendowania dodajemy stopniowo oliwę. Gotowe 🙂
Jeśli nie wykorzystamy całego pesto od razu, należy je szczelnie zamknąć, przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni lub zamrozić 🙂 Pesto idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów, sałatek i kanapek 🙂
Eeeee…z liści rzodkiewki? Ciekawe jak by mi smakowało, muszę zrobić jak będę miała rzodkiewkę na balkonie!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Jeszcze nigdy sama nie robiłam pesto chociaż jego łatwość przygotowania tak kusi. Może jutro?:)
To musi być pychotka. A ciekawe, czy z kiełek rzodkiewki dałoby się zrobić, bo jem ich tutaj w Wietnamie bardzo dużo i je uwielbiam. 🙂
Wygląda smakowicie ! Muszę koniecznie spróbować.
Pesto z liści rzodkiewek rządzi 🙂 uwielbiam za mnogość możliwości do zastosowania 🙂 #teampesto