Dzisiaj coś dla wszystkich miłośników ciecierzycy i dań z jej wykorzystaniem. Pieczona ciecierzyca z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to bardzo sycące i smakowite danie. Zapraszam do jego spróbowania 🙂
Składniki/1-2 porcje:
– 1 puszka ciecierzycy (lub namoczonej przez 5 godzin i ugotowanej)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– szczypta soli
– szczypta chili
– 3 pomidory suszone
– natka pietuszki
– 100g ulubionej kaszy (u mnie bulgur)
Ciecierzycę odlewamy z zalewy, płuczemy i osuszamy.
W misce umieszczamy oliwę, przyprawy i ciecierzcę, wszystko dokłanie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na blaszce wysypujemy równo ciecierzycę i pieczemy przez ok 25-30 minut, kilka razy mieszając.
Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki ciekamy. Gotujemy kaszę, kiedy ciecierzyca będzie upieczona, mieszamy ją z pomidorami, a następnie podajemy z kaszą. Całość posypujemy natką pietruszki.. smacznego 🙂
Bulgur uwielbiam, ciecierzycę też, muszę spróbować takiego połączenia 😀 zapisuję i niedługo zrobię na obiad!
Nie pomyślałam, żeby upiec. Musze spróbowac.
A tej kaszy jeszcze nie jadłam…muszę spróbować!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Na takie dania mam właśnie ochotę w panujące obecnie upały. Im lżej i prościej tym lepiej.
Fajny pomysł z upieczeniem ciecierzycy 🙂