PIECZONA PANIEROWANA CUKINIA

Taka panierowana cukinia to dla mnie trochę smak dzieciństwa. Jako, że cukinia pojawia się w ogródkach, można ją wykorzystać do takiego pysznego dania. U mnie dzisiaj w trochę lżejszej formie, a mianowicie zamiast smażenia na oleju, wybieram jej upieczenie. Pieczona panierowana cukinia jest równie pyszna, a mniej nasiąknięta olejem. Polecam wypróbować ją w takiej postaci 🙂

PIECZONA PANIEROWANA CUKINIA

Składniki/5 sztuk:
– cukinia
– 1 jajko
– bułka tarta
– niepełna łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Cukinię mujemy i kroimy w około 1 cm talarki. Na talerzy roztrzepujemy widelcem jako, dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy. Kawałki cukini obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy z każdym kawałkiem cukini. Tak przygotowane kawałki skrapiamy delikatnie oliwą.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, cukinię układamy na kratce wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 15-18 minut z termoobiegiem.

PIECZONA PANIEROWANA CUKINIA

Komentarze:
  1. Ja lubię pieczoną cukinie z grilla, takiej nie jadłam. Nie przepadam za panierkami:-)

  2. Smak dziecinstwa 🙂 tylko, ze etedy byl chleb zamiast cukini 😉 jak ja gdzies dorwe to zrobie 😉

  3. Nie pomyślałabym aby cukinię panierować… super sprawa, jutro kupię cukinię i spróbuję!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  4. Super pomysł 🙂 Może to będzie wreszcie sposób, by przekonać mojego męża do jedzenie cukini 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *