PIECZONE PATISONY

Małe patisony pojawiły się na targach, dlatego warto je wykorzystać jako prosty i pyszny dodatek do obiadu lub sałatki. Pieczone patisony z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół robi się ekspresowo, będą idealnym uzupełnieniem pysznego dania.

 pieczone patisony

Składniki:
– kilkanaście patisonów
– oliwa z oliwek
– 2-3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– łyżka suszonego oregano

Patisony myjemy i osuszamy. Jeśli są one różnej wielkości, te większe możemy przekroić na połówki alby upiekły się równomiernie. Umieszczamy patisony w naczyniu żaroodpornym, miedzy nimi układamy ząbki czosnku (które możemy przekroić na mniejsze kawałki). Następnie całość polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok 25-30 minut, aż patisony delikatnie zmiękną i lekko się zarumienią.

  1. Nigdy w życiu nie jadłam patisonów… czas to chyba nadrobić;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  2. Ja ich u siebie nie widziałam, muszę zerknąć, bo lubię takie właśnie dania 🙂

  3. Pieczonych jeszcze nie jadłam, muszę spróbować!

  4. Nigdy nie jadłam patisonów. A gdzie takie cudo kupić, na rynku?

    1. tak, u mnie były na targu warzywnym 🙂

  5. NIgdy nie jadłam takich pieczonych, muszę spróbować! A jak uroczo wygladają 😀

  6. Super, jeszcze nigdy nie jadłyśmy tak przygotowanych patisonów 🙂

  7. Miałam kiedyś „dostawę” patisonów od znajomych i nie bardzo wiedziałam co z nich zrobić oprócz zamarynowania w słoikach. Nie pomyślałam o tak prostym i szybkim sposobie na ich przyrządzenie….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *