PUREE Z DYNI

Puree z dyni to podstawa wielu potraw i deserów, które można przygotować z wykorzystaniem dyni. Najlepszym sposobem, aby otrzymać takie puree jest upieczenie dyni, a następnie zmiksowanie jej. Można również, zamiast pieczenia ugotować dynię. Jednak wówczas dynia jest bardziej wodnista i należy ją dokładnie odsączyć z wody.

puree z dyni

Składnik:
– dynia 🙂

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki.

Kawałki dyni układamy na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok 45 minut, do czasu aż dynia będzie miękka.

puree z dyni

Upieczoną dynię studzimy, a następnie zdejmujemy skórę, a miąższ miksujemy przy pomocy blendera na gładkie puree. Takie puree można wykorzystać od razu lub zamrozić. Idealnie sprawdza się do ciast, placuszków oraz zupy dyniowej.

puree z dyni

  1. […] – 1kg serka twarogowego – 350g puree z dyni – 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) – 4 […]

  2. […] – 200g puree z dyni – 3/4 szklanki płatków owsianych (zmielonych) – 3 łyżki amarantusu ekspandowanego […]

  3. […] proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki sody – 1 szklanka oleju – 1 szklanka puree z dyni – 1 łyżeczka cynamonu – cukier puder do […]

  4. […] muffinek: – około 150g puree z dyni – 200g mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej) – duża garść orzechów włoskich […]

  5. […] – 1 nieduża, upieczona dynia (ja użyłam hokkaido) – jak upiec dynię dowiesz się tutaj – 1/2 szklanki tartego parmezanu – przyprawy według uznania: sól, pieprz, imbir i […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *