Pomysł na pyszą przekąskę na imprezę lub kolację – tortille z pastą z awokado. Jako nadzienie można dodać to, co najbardziej lubicie. U mnie znalazła się cukinia, oliwki czarne i suszone pomidory.
Składniki:
– 1 awokado
– 1/2 cytryny
– szczypta soli i pieprzu
– szczypta chili
– 1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1 ząbek czosnku
– 2 tortille – przepis na domowe tutaj 🙂
– 1/2 cukini
– ok 15 oliwek czarnych
– 6 pomidorów suszonych
– garść ulubionej sałaty
Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i wydrążamy łyżką miąższ, który umieszczamy w misce lub blenderze. Dodadejmy sok z cytryny oraz czosnek i przyprawy, ugniatamy do uzyskania gładkiej masy przy pomocy widelca lub blendera.
Tak przygotowaną pastą smarujemy tortille, a na nich układamy sałatę, pokrojoną w słupki cukinię oraz oliwki i suszone pomidory. Tortille zwijamy i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki i podajemy.
Prosto i zdrowo 😉
Lubię Twojego bloga, zawsze odkrywasz przede mną nowe kombinacje smakowe…takiej tortilli jeszcze nie jadłam!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Wyglądają pysznie! Awokado uwielbiam, więc to przepis dla mnie! 🙂
Muszą być znakomite! Świetnie, że tak proste w przygotowaniu 🙂
Bardzo lubimy takie smakołyki 🙂
Wygląda bardzo smakowicie:)
W sam raz dla mnie 🙂 Uwielbiam takie dobroci
Pycha, uwielbiam takie tortille! 🙂