ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI

Obłędnie pyszne i proste w przygotowaniu zapiekane naleśniki z warzywami 🙂 To moja propozycja na pyszny, letni obiad. Jako nadzienie możecie użyć tego, co najbardziej lubicie. Zapraszam do spróbowania poniższego przepisu.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI

Składniki/4 naleśniki:
Naleśniki
– 150 g mąki pszennej
– 180 ml mleka
– 180 ml wody
– 2 jajka
– szczypta soli
– olej do smażenia

Farsz
– 1 nieduża cebula
– 1 średnia cukinia
– 1 papryka
– 1 marchewka
– kulka mozzarelli
– sól, pieprz do smaku
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka suszonego oregano

Sos
– 2 pomidory
– sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, tymianek)
– 1 ząbek czosnku

W pierwszej kolejności przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki mieszamy w misce, a następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.

Nadzienie do naleśników możecie przygotować z dowolnych składników. Ja wykorzystałam takie, które miałam akurat w domu. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Całość dusimy przez kilka minut, aby warzywa delikatnie zmiękły.

Przygotowujemy sos. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, odlewając z nich wodę (np. odcedzając na sitku). Pomidory umieszczamy na patelni lub w garnku z łyżką oliwy i dusimy przez kilka minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy czosnek. Sos miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kiedy mamy już gotowy sos, dodajemy go do farszu pozostawiając ok 1/3. Farsz mieszamy, na tarce ścieramy ser mozzarella i dodajemy go do farszu, pozostawiając również ok 1/3 sera do posypania naszych naleśników.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, naleśniki nadziewamy farszem, zawijamy w ruloniki i układamy w naczyniu. Następnie polewamy pozostałym sosem i posypujemy serem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI

  1. Mniam, już dawno nie jadłyśmy takich zapiekanych naleśników <3 Pysznie się prezentują 😉

  2. Ale narobilas mi smaku. To jest fajna metoda na przemycenie warzyw w diecie najmlodszych… Tak przynajmniej wydaje mi sie, ze u mnie – u moich pociech to powinno zadzialac. Dziekuje Ci za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie Beata

  3. Super pomysł! 🙂 Znane i kochane danie w nowej postaci, mniam! 🙂

  4. Yummmy! Jeszcze nigdy nie jadałam w ten sposób przygotowanych naleśników, chętnie wypróbuję przepis 🙂

  5. Uwielbiam takie dania, muszę spróbować:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  6. Przekonałaś mnie 🙂 tez takie zrobię 🙂

  7. Super pomysl na kolacje 😉 i brawa za zdolnosci kulinarne! 🙂

  8. Uwielbiam naleśniki w takiej właśnie formie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *