Pyszna zapiekanka warzywna, idealna na obiad lub kolację na ciepło. Dodajcie do niej ulubione, sezonowe warzywa… smacznego! 🙂
Składniki/2porcje:
– 1 nieduży kalafior
– brukselka według uznania
– pomidorki koktajlowe (ok. 10 sztuk)
– 2 jajka
– 100ml mleka
– 1 mały jogurt naturalny
– 1/2 szklanki tartego parmezanu
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczka pieprzu
– natka pietruszki (opcjonalnie)
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok 4 minuty. Brukselkę również podgotowujemy przez ok 8minut.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy brukselkę i kalafiora. W misce mieszamy jajka z mlekiem oraz jogurtem do uzyskania gładkiej masy, przyprawiamy oraz dodajemy tarty parmezan. Zalewamy warzywa, a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
Zapiekankę warzywną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut, aż delikatnie się zarumieni. Po upieczeniu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam takie zapiekanki – zwykle wrzucam wszystkie warzywa które zalegają w zamrażalniku czy lodówce…i jest zdrowo i pysznie!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)