ZAPIEKANKA Z CUKINII

Sezon na cukinię trwa, dlatego jeśli lubicię wykorzystywać ją w kuchni polecam zrobić z niej zapiekankę. Taka zapiekanka z cukinii to lekkie i pyszne danie, idealne na obiad lub kolację 🙂

ZAPIEKANKA Z CUKINII

Składniki:
– 1 cukinia
– 500ml passaty pomidorowej
– sól, piprz do smaku
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– 1 kulka mozzarelli
– 1/2 szklanki tartego parmezanu

Cukinię kroimy w ok. 1 centymetrowe talarki. Do passaty pomidorowej dodajemy przyprawy (sól, pieprz) oraz czosnek, zioła i 2-3 łyżki oliwy. Całość mieszamy do połączenia składników. Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki, a parmezan ścieramy na tarce.

Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Układamy talarki cukinii, potem sos pomidorowy, ser mozzarella i parmezan. Następnie układamy kolejne warstwy cukinii, sosu i sera. Zapiekankę z cukinii wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut, na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg.

Komentarze:
  1. Prosto i smacznie – lubię tak!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  2. Cukinii w zapiekance jeszcze nie jadłam. Wygląda obłędnie 🙂

  3. Proste i pyszne! 😀

  4. Świetny pomysł! Bardzo chętnie wypróbuję:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *