ZIEMNIAKI NADZIEWANE WARZYWAMI

Pomysł na pyszną przekąskę na ciepło, ziemniaki nadziewane warzywami, z dodatkiem sera mozzarella. Zapraszam do spróbowania! Do nadzienia możecie użyć swoich ulubionych warzyw, świetnie sprawdzą się również pieczarki czy brokuły 🙂

ZIEMNIAKI NADZIEWANE WARZYWAMI

Składniki/2-3 porcje:
– 4 ziemniaki
– 1 nieduża cebula
– 4 pomidory
– 1 mała cukinia
– 1 marchewka
– kulka mozzarelli
– sól, pieprz
– suszona bazylia i oregano
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– bazylia świeża

Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w mundurkach. Długość gotowania zależy od rodzaju i wielkości ziemniaków, ja gotowałam je ok. 45 minut. Następnie ziemniaki studzimy i przekrawamy na połówki, wydrążamy w nich niewielki dołek i solimy.

W czasie kiedy ziemniaki się gotowały, przygotowałam farsz. Cebulę, obrane pomidory oraz cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sól, pieprz, zioła, trochę oliwy z oliwek oraz czosnek. Całość mieszamy i wykładamy na połówki ziemniaków. Ziemniaki posypujemy tartą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.

Takie ziemniaki nadziewane warzywami to świetny pomysł na lekką kolację lub dodatek do obiadu. Smacznego! 🙂

ZIEMNIAKI NADZIEWANE WARZYWAMI

Komentarze:
  1. Zwykle nadziewałam paprykę. A ziemniaki…dlaczego nie? Inspirujesz!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  2. Chyba tez takie zrobię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *