CANNELLONI Z DYNIĄ

Zapraszam Was dzisiaj na przepis na pyszne, jesienne i arometyczne danie… cannelloni z dynią. Jeśli lubicie wykorzystywać to smaczne i zdrowe warzywo w kuchni, to koniecznie spróbujcie tego przepisu! 🙂

CANNELLONI Z DYNIĄ

Składniki:
– rurki cannelloni
– 1 nieduża, upieczona dynia (ja użyłam hokkaido) – jak upiec dynię dowiesz się tutaj
– 1/2 szklanki tartego parmezanu
– przyprawy według uznania: sól, pieprz, imbir i gałka muszkatołowa
– 1 kulka mozzarelli
– bazylia do dekoracji

sos:
– 1/2 cebuli
– 200g pomidorów (z puszki, z kartonika, sosu domowego)
– sól, pieprz
– zioła prowansalskie
– 1 ząbek czosnku
– oliwa z oliwek

Upieczoną dynię miksujemy przy pomocy blendera, a następnie mieszamy z parmezanem i przyprawami. Tak przygotowanym musem nadziewamy cannelloni.

W garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pomidory (jeśli używamy świeżych to możemy obrać je ze skórki), przyprawy, zioła i czosnek i wszystko razem dusimy przez kilka minut. Następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu, a na nim układamy nadziane canneloni. Resztą sosu polewamy makaron i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia nasze cannelloni z dynią posypujemy tartą mozzarellą.

Smacznego! 🙂

CANNELLONI Z DYNIĄ

Komentarze:
  1. Zamiast mięsa – dynia. Podoba mi sie taki zamiennik!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  2. A ja nie lubię dyni, ale lubię cannelloni… i co tu zrobić? chyba trzeba wypróbować 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *