LASAGNE Z SOCZEWICĄ

Lasagne z soczewicą to danie, które często gości na naszym stole. Jest pyszne, sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie przygotowywać lasagne, spróbujcie zrobić ją właśnie z dodatkiem soczewicy. Polecam 🙂

LASAGNE Z SOCZEWICĄ

Składniki/2 porcje:
– 1 nieduza cebula
– 1 mała marchewka
– 3/4 szklanki soczewicy
– 400ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
– płaty lasagne
– mozzarella
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– ząbek czosnku
– olej rzepakowy do smażenia
– oliwa z oliwe

Soczewicę płuczemy i gotujemy przez ok 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni lub w garnku z łyżką oleju. Marchewkę scieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy do cebuli i chwilę smażymy. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę, passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie układamy kilka warstwo kolejno: płaty lasagne, sos z soczewicą i ser. Lasagne wstawiamy do narzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 20 minut (w zależności od rodzaju makaronu, długość pieczenia podana jest zazwyczaj na opakowaniu).

LASAGNE Z SOCZEWICĄ

  1. Na pewno smaczna 😉

  2. Ciekawy przepis, kupiłam soczewicę to może sie zdecyduje na ta wersję wykorzystania.

  3. Uwielbiam lasagne, jednak w tej wersji nie miałam okazji spróbować 😉

  4. Soczewica gosci u mnie na stole regularnie i powoli koncza mi sie pomyslu. Twoj przepis jest w sam raz. Koniecznie wyprobuje.

  5. W takiej formie jeszcze nie próbowałam. Myślę że warto ją zrobić:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *