Dzisja przepis na kolejną tartę 🙂 Tym razem tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Robi się ją szybko i równie szybko znika ze stołu 🙂 Smakuje pysznie również na zimno i zaskakuje wyśmienitym smakiem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tarty z dodatkiem szpinaku to koniecznie musicie jej spróbować ! 🙂
Składniki:
Ciasto
– 2 szklanki mąki (ja użyłam 1 szklankę mąki pełnoziarnistej, 1 szklankę mąki zwykłej)
– 2 jajka
– 70g masła
– pół łyżeczki soli
Farsz
– paczka mrożonego szpinaku
– pół kartonika sera typu feta
– 4-5 suszonych pomidorów
– kilka pomidorków koktajlowych
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, ulubione zioła
– 200 ml śmietany 12 %
– 3 jajka
Ciasto
Wszystkie składniki wyrabiamy, ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, a następnie wykładamy w formie. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy z obciążeniem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut.
Farsz
Na patelni smażymy czosnek i dodajemy szpinak, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Po wyjęciu ciasta z pieca, nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta i suszone pomidory. Jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy i zalewamy tartę, na wierzch kładziemy pomidorki koktajlowe.
Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 20 min.
rewelacja! Dziś upiekłam i wszystkim smakowała nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem!
bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam
To coś w moim stylu… ja robiłam pizzę ze szpinakiem i fetą ale masz rację tarta to też super pomysł !