Dzisiaj pomysł na pyszny i prosty posiłek – włoska tarta z pomidorami i mozzarellą. Jeśli tak jak ja, lubicie tarty i włoskie smaki, spróbujcie j 🙂 Do jej przygotowania wykorzystałam pesto z bazylii, świeże pomidory oraz ser mozzarella i ricottę. Wyszło pysznie i włosko! 😉
Składniki:
Ciasto
– 2 szklanki mąki
– 2 jajka
– 70g masła
– pół łyżeczki soli
Farsz
– 450g pomidorów
– 1 kulka mozzarelli
– łyżka pesto (opcjonalnie)
– 250g ricotty
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce, a następnie ułożyć w formie. Nakłuć widelcem i podpiec z obciążeniem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.15 minut.
Farsz
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i gniazda. Mozzarellę kroimy w kostkę. Podpieczony spód smarujemy pesto, następnie układamy pomidory i ser mozzarella.
W misce mieszamy ser ricotta i jajka, przyprawiamy i dodajemy ząbek czosnku. Całą masę wylewamy na tartę, jej wierzch można udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut, aż farsz się zetnie i lekko zarumieni. Smacznego 🙂
Widzę, że bardzo lubisz tartę 🙂
to prawda, sprawdza się idealnie jako posiłek do pracy 🙂
Pomidory z mozzarellą to świetny duet, ciekawa jestem jak smakują w połączeniu z ricottą. Jedno jest pewne – całość wygląda obłędnie
Uwielbiam takie przysmaki…szkoda że moi domownicy już mniej. Więc koniec końców idę na takie dania do restauracji;)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)