KREM Z CUKINII I BOBU

Pyszna i aromatyczna zupa – krem z cukinii i bobu. Bogata w wiele składników i witamin, jest idealna na lekki, letni obiad. Jeśli lubicie takie kremowe zupy, koniecznie spróbujcie tego przepisu! 🙂

KREM Z CUKINII I BOBU

Składniki:
– 1 duża cukinia lub 2 średnie (ok 1 kg)
– 0,5 litra bulionu warzywnego
– 150g bobu
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– kilka liści świeżej bazylii

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i szklimy. Cukinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka i dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zawartość garnka zalewamy bulionem warzywnym, wrzucamy bób i gotujemy przez kilkanaście minut, do czasu aż bób zmięknie. Zupę przyprawiamy, dodajemy liście bazylii i miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowe 🙂 Zupę możemy podawać z grzankami i łyżką jogurtu naturalnego.

  1. Lubie kremy, jednak nie bardzo moge jeść bób. Ale przepis wydaje się fajny:-)

  2. A trzeba bób obrać ze skórki? 🙂

    1. tak 🙂

  3. Na takie upały jakoś nie mam ochoty na zupę – cukinią zajadam się jednak w formie placuszków… uwielbiam!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  4. Jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupy, ale cukinię uwielbiam więc chętnie wypróbuję 🙂

  5. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam. Bób i cukinia. Jestem bardzo ciekawa tego smaku. Biorę wszystko co zielone w ciemno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *